4 Haziran 2015 Perşembe

Saatler için Atm ve Su Geçirmezlik Nedir?

Su geçirmez saat dediğimizde çoğumuz, üzerinde su geçirmez (water resistant) ibaresinin bulunmasının yeterli olduğunu düşünürüz. Oysa ki bir saatin su geçirmezlik özelliği bulunması onun sudan tamamen etkilenmeyeceği anlamına gelmez. Bu konuda yeterli bilgiye sahip olmadığımız için yanlış kullanım sonucunda saatlerimiz kullanılamaz hale gelebilir. Böyle bir durumda maddi kaybın yanında bir de kendimizi kandırılmış gibi hissederiz. Aslında ortada bir kandırcamaca değil bilgi eksikliği vardır.
HEMEN SATIN AL
Saatlerin suya dayanıklılığını belirten ATM değerlerine dikkat edersek, herhangi bir sorunla karşılaşmadan saatlerimizi daha verimli bir şekilde kullanabiliriz. Saatler üretim aşamasında yüksek hava basıncı direnci, yüksek su basıncı direnci, sıcaklık ve mekanik gerilime karşı direnç gibi testlerden geçirilirler. Bu testlerden başarıyla geçen saatler su geçirmezlik özelliğine sahip kabul edilirler ve üzerlerine bu ibare yazılır. Bu ibarenin yanı sıra saat gövdesi üzerinde yazan 3, 5, 10 ve 20 ATM veya BAR ifadeleri bulunur. İşte ATM cinsinden belirtilen bu değer saatimizin suya ne şekilde dayanıklı olduğunu gösterir. Bu ATM ya da BAR ifadelerinin anlamlarını bilirsek ihtiyacımıza uygun bir saat alıp, rahat bir şekilde kullanabiliriz.
Alacağınız saatin üzerinde 3 ATM veya 3 BAR yazıyorsa saatiniz yağmur suyu ya da hafif şekildeki su sıçramalarından etkilenmeden kullanılabilir. Yani günlük kullanım için idealdir fakat bu saatle denize giremezsiniz.
5 ATM ya da 5 BAR ifadesinin yer aldığı bir saat denize ve duşa girdiğinizde sudan etkilenmeyecek seviyede bir dayanıklılığa sahip demektir. Ancak su sporlarıyla uğraşanlar veya dalanlar için bu saat yeterli su geçirmezlik derecesine sahip değildir. 10 ATM veya 10 BAR ifadesi bulunan  bir saat ise havuza girdiğinizde sudan etkilenmez ancak bu saatler yüksek basınca dayanıklı ve su sporları yaparken kullanıma elverişli değildir.20 ATM veya 20 BAR ibaresi taşıyan saatler yüksek basınca dayanıklı ve su sporları yapanların kullanmasına uygun saatlerdir.
Profesyonel bir dalış esnasında saatin koşullara dayanıklı olabilmesi için, üzerinde 50 ATM ya da 50 BAR ifadesi bulunması gerekir
Saatlerin su geçirmezlik derecesi birimini belirten ATM değeri, aldığınız saatin suya karşı hangi koşullarda dayanıklı olduğunu bilmeniz açısından son derece faydalıdır. Saat alırken üzerindeki su geçirmez ibaresini değil, ATM değerini dikkate alın. Bir saatin suya dayanıklı olması demek onu suyun altında da kullanabileceğimiz anlamına gelmiyor. Bunu unutmamalı ve saatlerimizi kapasitelerine uygun koşullarda kullanmalıyız.

27 yorum:

  1. Bar kelimesini merak ediyordum.....öğrendim....Teşekkür ederim....

    YanıtlaSil
  2. teşekkütlet gayet açıklayıcı ve yardımcı oldunuz

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  4. Yani 5 atmlik bir saatle yüzerken 1-2metre falan suya girebilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bende merak ediyorum saatim 5atm puma pu910541007

      Sil
  5. Bişeyi çok merak ediyorum saat siparişi verdim su geçirmezlik özelliğinde water resist yaziyo.ama 30 50 atm degil 0 metre yaziyo. 0 metre su geçirmezlik ne anlama geliyo aceba bilen var mı 😌

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende merak ediyorum su gecirmezlik o derece bilemedim bilen varsa yardimci olurmu acaba

      Sil
  6. 3 ATM lik saat le abdest ve benzeri el yüz yıkanır galiba yorum lardan bunu anladım doğru değil mi arkadaşlar

    YanıtlaSil
  7. Bilgi verdiğiniz için tşk ederim

    YanıtlaSil
  8. O su gecirmezlik ne anlama geliyor bilgi verirmisiniZ

    YanıtlaSil
  9. 0 (sıfır) ATM nin anlamını arıyorum ama bi dolu yazi okudum yanitini bulamadım. Bilgisi olan yanıtlayabilirmi?

    YanıtlaSil
  10. 0 atm sıya datanıklı değil demek.

    YanıtlaSil
  11. 0 Atm Suya dayanıklı değildir.

    YanıtlaSil
  12. 0 yok demek suya dayanıklı değil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sanırım sadece sıçramalara karşı dayanıklı olabilir

      Sil
    2. sanırım sadece sıçramalara karşı dayanıklı olabilir

      Sil
  13. 3 atm saatle dusa giremezmiyim

    YanıtlaSil
  14. Abdest alırken saati çıkartmamak için kaç atm olmalıdır?

    YanıtlaSil
  15. Arkadaşlar herkes herşeyi yanıtlamış fakat şu "abdest alırken su geçirip geçirmeme" meselesine kimse değinmemiş. Üstelik kaç kişi sormuş bunu! Arkadaşlar ben 3 atm ile abdest aldığımda su geçirmiyordu. Fakat 5 atm lik saatimi suya atınca su almaya başladı. Siz 3 e 5 e bakmayın garantisi olan ürünü alın. Garantili aldığım Ferro marka (3 atm) bir saat ile rahatça abdest alıp suyun altında sabunlayıp yıkıyordum.

    YanıtlaSil
  16. 5 atm saat ile 2 metre derinliğe girebilir miyim

    YanıtlaSil
  17. 0 mt nedemek acaba saatte hicmi su gecirmez demek acaba

    YanıtlaSil
  18. 1 atm ne oluyor peki neyden korur

    YanıtlaSil
  19. Sıfır ATM su geçirmezlik ne demek yardımcı olur musunuz lütfen

    YanıtlaSil
  20. 0 atm su gecirmezlik yok demekmi

    YanıtlaSil