3 Haziran 2015 Çarşamba

Saat Çeşitleri, Malzemeleri ve Teknolojileri

Saatler, yapım aşamasında kullanılan malzemeler, işleyişi sırasında kullanılan teknoloji ve dış görünüşlerine göre çeşitlere ayrılır. Dış görünüşleri saatin çalışması ile çok ilgili olmamakla birlikte kullanıcıların rahat kullanması ve kıyafetleri ile bütünlük sağlaması için oldukça önemlidir. Çalışma prensiplerine göre saat çeşitleri dört ana gruba ayrılır. Mekanik saatler, pilli saatler, hem pilli hem mekanik saatler ve ışık enerjili saatler. Aşağıda bu saatlerin malzemeleri ve teknolojilerini kısaca bulabilirsiniz.
Mekanik Saatler
Mekanik saat çeşitleri de kendi arasında kurmalı ve otomatik olarak ikiye ayrılır.
  • Kurmalı Saatler: Belirli süre aralıkları ile kurma konunun döndürülmesi sayesinde kurulan bu saatler, zemberek yayının açılıp kapanma hareketi ile enerji elde ederler. Enerjisi bittikçe kurulması gereken bu saatler zamanında kurulmadığında çalışmaz.
  • Otomatik Saatler: Kurmalı saatler ile aynı teknolojide işleyen otomatik saatler, el ile kurulmadan kendi kendine kurulma özelliğine sahiptir. Bu makineye bağlı bir rotorun zemberiği otomatik olarak döndürmesi ile oluşan dönüşümlü enerji, saatin kendi kendini kurup durmadan çalışmasını sağlar.
Mekanik saatleri ayarı kişilere göre yapılmalıdır. Çok hareketli bir insanda saatin ileri gitmesi, hareketsiz bir insan da ise tam tersi geri kalması olasıdır. Bunun için bu özel saatlerin ayarlarının da özel yapılması gereklidir.
Pilli Saatler (Quartz Saatler)
Pilli saatler de kendi aralarında ikiye ayrılır. Analog ve dijital olarak ana kategorilere ayrılan bu saatler, teknoloji olarak en çok kullanılan saatlerdir.
  • Analog Saatler: Üzerinde akrep, yelkovan ve saniye ibrelerinin bulunduğu bu saatler, günümüzde en çok kullanılan saatlerdir. Akrep ve yelkovanın yuvarlak olarak sıralanan rakamların üzerine gelmesi ile zamanı gösteren bu saatlerde alarm, tarih gösterme ve saniye gösterme özellikleri de bulunur.
  • Dijital Saatler: Elektronik saat de denilen bu saatler, pil, mürekkepli cam ve entegre sayesinde zamanı gösterirler. Hızlı gelişen br teknolojinin ürünü olan bu saatlerde alarm, sesli uyarı, yüksekli ölçer, derinlik ölçer, nem ölçer, ısı ölçer, internete bağlanma, fotgraf ve video kaydetme gibi pek çok değişik özellik de mevcuttur.
Hem Pilli, Hem Kurmalı Saatler
Hem pil, hem kurma özelliği ile çalışan bu saatler, hareket enerjisi ile çalışır. Kurmalı saatlerden farklı olarak otomatik kurma sağlayan rotor, ömrü yaklaşık 15-25 yıl arasında değişen şarjlı piller ile çalışır. Saatin hareketi ile sürekli dönen rotor şarj özelliği bulunan pillerin şarj olmasını sağlayarak saatin çalışması için enerji üretir. Bu saatler de en az pilli saatler kadar tercih edilen saat çeşitlerindendir.
Işık Enerjili Saatler
Çalışması için şarjlı pil kullanılan bu saatlerde ihtiyaç duyulan enerji saatin ekranına yerleştirilen ışı enerjisi ile sağlanır. Kurmalı saatlerdeki rotorun olmadığı ışık enerjili saatler, ışık enerjisinden sağlanan enerji ile sürekli pilini şarj ederek saatin çalışmasını sağlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder